17 Kasım 2013 Pazar

BAYAT YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?


BAYAT YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?
Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için kullanılan yöntemlerden biri
1- yumurtanın hava boşluğunu ölçmektir.
Yumurta bayatladıkça hava boşluğu artmaktadır.
Taze yumurtalarda hava boşluğu 4 mm, bayat yumurtalardaki hava boşluğu ise 12 mm nin üzerindedir.
Yumurtanın hava boşluğunu görebilmek için ışığa tutmak yeterlidir.

2-Yumurtanın ağırlığının ölçülmesi de bayatlığını ele veren bir diğer yöntemdir.
Yumurtalar bayatladıkça su kaybettikleri için hafiflemektedirler.
Yumurta ağırlığının 45 gramın altında olması durumunda yumurtanın bayatlığından şüphelenilmelidir.
Böyle bir yumurtanın bayat olup olmadığından kesin emin olmak için yumurtayı sallamak gerekir.
Eğer sallandığında içinden ses geliyorsa, yumurtanın sarısı ve beyazı büzüşmüş ve yumurta ciddi miktarda su kaybetmiş yani bayatlamış demektir.

3-Bir diğer yöntemde ise, 1 litre suyun içine yaklaşık 100 gram tuz ilave edilir.
Tuzlu suyun içerisine yumurtalar atılır. Suyun üzerinde yüzen yumurtanın bayat olduğu anlaşılır.
Ayrıca taze yumurta dikkatlice kırıldığında sarısı ortada parçalanmadan kalır.
 Beyazı ise düzgün bir şekilde etrafını çevreler.

 Oysa bayat yumurtanın sarısı kolay dağılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.