BAYAT YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?
Yumurtanın taze olup olmadığını
anlamak için kullanılan yöntemlerden biri
1- yumurtanın hava boşluğunu ölçmektir.
Yumurta bayatladıkça hava boşluğu
artmaktadır.
Taze yumurtalarda hava boşluğu 4 mm,
bayat yumurtalardaki hava boşluğu ise 12 mm nin üzerindedir.
Yumurtanın hava boşluğunu görebilmek için ışığa tutmak
yeterlidir.
2-Yumurtanın ağırlığının ölçülmesi de bayatlığını ele veren bir diğer yöntemdir.
2-Yumurtanın ağırlığının ölçülmesi de bayatlığını ele veren bir diğer yöntemdir.
Yumurtalar bayatladıkça su
kaybettikleri için hafiflemektedirler.
Yumurta ağırlığının 45 gramın
altında olması durumunda yumurtanın bayatlığından şüphelenilmelidir.
Böyle bir yumurtanın bayat olup
olmadığından kesin emin olmak için yumurtayı sallamak gerekir.
Eğer sallandığında içinden ses geliyorsa,
yumurtanın sarısı ve beyazı büzüşmüş ve yumurta ciddi miktarda su kaybetmiş
yani bayatlamış demektir.
3-Bir diğer yöntemde ise, 1 litre suyun içine yaklaşık 100 gram tuz ilave edilir.
3-Bir diğer yöntemde ise, 1 litre suyun içine yaklaşık 100 gram tuz ilave edilir.
Tuzlu suyun içerisine yumurtalar
atılır. Suyun üzerinde yüzen yumurtanın bayat olduğu anlaşılır.
Ayrıca taze yumurta dikkatlice
kırıldığında sarısı ortada parçalanmadan kalır.
Beyazı ise düzgün bir şekilde etrafını
çevreler.
Oysa bayat yumurtanın sarısı kolay dağılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.