KIŞ BESLENMESİ İÇİN MEYVE SEBZE
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman
İnanç, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ve bağışıklık
sistemini güçlendirmek için özellikle kış mevsiminde her gün 5-6 porsiyon
sebze
ve meyve
tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Vücudun hastalıklardan korunmak için gerekli tüm vitamin
ve mineral
desteğini sebze ve meyvelerden aldığına dikkati çeken İnanç, her bir sebze ve
meyvenin besin içerik özellikleri bakımından farklı
olmasından dolayı öğünlerin çeşitlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Narenciye ürünleri, kırmızı-mor ve sarı-turuncu renkli meyveleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve diğer renkli sebzeleri gruplandırıp, her gün bunlardan tüketilmesi gerektiğini belirten İnanç, şunları kaydetti:
"Genellikle SEBZE tüketiminin ANA ÖĞÜNLERDE, MEYVE tüketiminin ise ARA ÖĞÜNLERDE yapılması daha faydalı olur. Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı. Meyveleri ise elma, ayva, nar ve armuttur. Brüksel lahanası ve kereviz kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için güçlü bir kanser savaşçısı ve bağışıklık sistemi kurtarıcısıdır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi gerekir. Demir yönünden zengin olan ıspanağın bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Grip, nezle, astım gibi enfeksiyonlarda soğan ve sarımsağın birlikte tüketilmesi önemlidir. Çünkü her ikisi de kükürt içeriğinden dolayı güçlü antioksidanlardır ve savunma sistemini güçlendirirler."
Meyveleri tüketirken her zaman porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İnanç,
Narenciye ürünleri, kırmızı-mor ve sarı-turuncu renkli meyveleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve diğer renkli sebzeleri gruplandırıp, her gün bunlardan tüketilmesi gerektiğini belirten İnanç, şunları kaydetti:
"Genellikle SEBZE tüketiminin ANA ÖĞÜNLERDE, MEYVE tüketiminin ise ARA ÖĞÜNLERDE yapılması daha faydalı olur. Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı. Meyveleri ise elma, ayva, nar ve armuttur. Brüksel lahanası ve kereviz kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için güçlü bir kanser savaşçısı ve bağışıklık sistemi kurtarıcısıdır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi gerekir. Demir yönünden zengin olan ıspanağın bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Grip, nezle, astım gibi enfeksiyonlarda soğan ve sarımsağın birlikte tüketilmesi önemlidir. Çünkü her ikisi de kükürt içeriğinden dolayı güçlü antioksidanlardır ve savunma sistemini güçlendirirler."
Meyveleri tüketirken her zaman porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İnanç,
"NAR, folik
asit, A ve C vitaminleri içermesi yönüyle soğuk
algınlıklarında etkilidir, selenyum, magnezyum, fosfor
gibi mineralleri çok fazla içermesi nedeniyle, halsizlik
durumlarında da kullanılabilir.
İçerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlayan yoğurt,
düzenli tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır" dedi.
Milliyet -01.11.2013
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.