12 Kasım 2013 Salı

IQ ....HAFIZA GENİŞLETME

IQ ....HAFIZA GENİŞLETME
İnsanlar IQ’nun doğuştan gelen bir değişken olduğunu düşünüp, insanın IQ’sunun yaşamı boyunca aynı kalacağına inanırlar. Ancak aslında IQ oldukça esnek bir birimdir. Gün içinde bile IQ seviyemiz değişebilir.
IQ YÜKSELTMEK İÇİN 6 TEKNİK;
1-Dr. John Medina adlı bir moleküler biyolog Brain Rules adlı kitabında, eğer beynimizin optimal çalışmasına ters bir ortam yaratmak istersek, bunun tam olarak günümüz sınıflarına ve çalışma hücrelerine benzeyeceğini söylüyor. Neden?.. Çünkü BDNF adlı bir protein beyindeki hücre devresinin yapılanmasını ve beslenmesini sağlıyor. Bu protein de siz fiziksel olarak aktifken üretiliyor. Dolayısıyla gün boyunca oturur vaziyette çalışmak aslında çalışmada verimi artırmaya oldukça ters.
Hatta Dr. Medina şirketlere verdiği danışmanlık seminerlerinde çalışanların dışarıda yürüyerek toplantılar yapmasını tavsiye ediyor. Bu duruma örnek bir anekdot vermek gerekirse, Apple’ın dahi kurucusu Steve Jobs da böyle yürüyerek gerçekleştirdiği önemli toplantılarıyla ünlüydü.
Buna ek olarak, Dr. Medina yetişkinlerle yapılmış 18 tane psikolojik araştırmanın sonucunun düzenli egzersiz yapan kişilerin, yapmayanlara göre yaşlandığında uzun-dönemli hafızada, dikkatte, problem çözmede, soyut düşünmede daha iyi olduklarını gösterdiğini söylüyor. Yani fiziksel olarak aktif bir yaşam yaşlılıkta bunaklık veya bilişsel bozuklukların azalmasına yardımcı oluyor.

2. DERİN NEFES ALIN. Gün içinde nefes alan bir varlık olduğumuzu unutur olduk. Hindu felsefesine göre nefes bozuklukları birçok fiziksel ve psikolojik sorunun kökeni. Derin nefes alarak kanınıza daha çok oksijen karışmasını sağlar ve böylece beyninizin daha iyi çalışmasını sağlarsınız.

3. BİR NOT DEFTERİNİZ OLSUN. Dehalar, sayfalarca tuttukları notlarla bilinirler. Catharine M. Cox adlı bir yazar 300 dehanın yaşamlarını incelediğinde, düzenli not tutmanın birçoğunun alışkanlığı olduğunu keşfetmiş. Bu dehalar arasında Isaac Newton, Einstein, Thomas Edison ve Thomas Jefferson var.
Bu not defterine yaşadığınız olayları, aklınızı kurcalayan soruları, aklınıza gelen fikirleri not edebilirsiniz. Not defterinizi sadece kayıt tuttuğunuz bir araç olarak değil, fikirlerinizi geliştirdiğiniz bir alan olarak görmelisiniz.

4. YENİ ŞEYLER KEŞFEDİN. Zekanın en önemli boyutlarından biri alakasız görünen şeyler arasında ilişki kurabilmektir. Bunun sebebi de, zeki insanların beyninde birbirine bağlı daha çok sinir yolları bulunmasıdır. Bunu başarmanın en iyi yolu da sürekli yeni şeyler öğrenmektir. İster online bir derse kaydolun, seminerlere katılın veya bir kitap okuyun. Yeni şeyler öğrenmek sinir sisteminizi geliştirir.

5. HAFIZANIZI GELİŞTİRİN
. Beyninizde tutabildiğiniz bilgiyi yükseltmek için hafızanızı geliştirmelisiniz. HAFIZA GELİŞTİRMENİN BİR KAÇ ETKİLİ YOLU VAR.
 Kısaltmalar kullanmak bunlardan biri. Birçok kimya öğrencisi kimyada farklı grupları hatırlamak için cümleler kullanır. Örneğin, amfoter metalleri hatırlamak için: ”Zeynep Al Sana Kırmızı Pabuç” bunlardan biri. (Zn, Al, Sn, Cr, Pb)
Metroda kitap okumak yolculuğu değerlendirmek için iyi bir çözüm.
Hafızayı geliştirme bilimi olan Mnemonics’in daha birçok yolu var. Yabancı dil öğrenme sürecinde kelime ezberlerken kelimeleri zihinde resimlere bağlamak, sayı sekanslarını ezberlerken her sayı basamağı kadar harflerden oluşan kelimelerle cümleler kurmak bu tekniklerden bazıları.

6. DİNLENCE ZAMANLARINIZI İYİ DEĞERLENDİRİN. Evden işe, işten eve giderken toplu taşıma kullanıyorsanız kitap okuyun veya bulmaca çözün. Uzun süre beklemeniz gereken işleriniz varsa bir audio book dinleyin. Günün her anında yeni birşeyler öğrenmeye açık olun.
-Ayşe Canan Altındaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.