15 Mayıs 2017 Pazartesi

LESE MAJESTE YASASI 5816 SAYILI ATATÜRK'Ü KORUMA KANUNU


LESE MAJESTE YASASI   5816 SAYILI ATATÜRK'Ü KORUMA KANUNU

Her ülkede kendi kurucusu için koruma kanunu vardır bunlara uluslar arası deyimde LESE MAJESTE  kanunu denir.Bu yasanın bazı ülkelerde çok ağır bazı ülkelerde hafif cezalar uygulanır .Atatürkle ilgili koruma kanunuda buna göre çıkarılmışdır.

Atatürkün sağlığında kendini koruma kanunu çıkarılmak istenmiş Atatürk bunu kabul etmemiştir .''Ben hayatımı bu millete adadım milletim beni nasıl takdir ediyorsa öyle ansın'' demiştir
Atatürk aleyhine işlenen suçlarla ilgili kanun Menderes iktidarı döneminde çıkarıldı    yayın : resmi gazete   yayım tarihi ve sayısı : 31/07/1951 – 7872numarası : 5816

1-Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

2-Birinci maddede yazılı suçlar, iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumî veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunulacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fikrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.

3-Bu Kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.

4-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

5-Bu Kanunu Adalet Bakanı yürütür.


ilgili video

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.