AĞZINIZA LAYIK KARPUZU SEÇMEK İÇİN TÜYOLAR
Ancak karpuz seçmek hiç de kolay olmuyor.
Birçok kişi karpuzun dıştan bakılarak içinin
anlaşılamayacağını düşünse de az sonra okuyacağınız ipuçları sayesinde hem sulu
hem de tatlı karpuzu kolayca tespit edebileceksiniz.
İşte bir çiftçinin sizler için paylaştığı iyi karpuz anlama
yöntemleri:
BEYAZ BÖLGE :Hemen hemen her karpuzda büyük ve BEYAZ BİR
BÖLGE vardır. Buralar aslında karpuzun toprak üstünde beklediği yerlerdir.
Birçok renkte olabilir. Sarı renge çalanları tercih edin.
CİNSİYETLERİ ;Karpuzların da CİNSİYETLERİ olduğunu biliyor
muydunuz? Uzun ve oval karpuzlar ‘erkek’, yuvarlak olanlar ise ‘dişi’ olarak
biliniyor. ‘Erkek’ karpuzlar sulu olurken, ‘dişi’ karpuzlar daha tatlı oluyor.
AGIRLIK :Büyükse daha iyidir diye düşünüyorsunuz muhtemelen.
Ancak konu karpuzlar olunca öyle değil. Karpuzu kaldırdığınızda AĞIR olmalı.
Yoksa içinin geçmiş olduğunu söyleyebiliriz.
SAP :Karpuzun SAPına bakarak olgunlaşıp olgunlaşmadığını
anlayabiliriz. Eğer sapı kuruysa karpuz olgundur ve alınabilir. Ancak sapı kuru
değilse o karpuzu kesinlikle almayın. Muhtemelen erken hasat ürünüdür.
ÇATLAK KISIMLARI : Karpuzun ÇATLAK KISIMLARI örümcek ağına
benzer. Eğer örümcek ağına benzer şekilde çatlakları olan bir karpuz
gördüyseniz onu hemen alın. Yine karpuzdaki minik noktalar da iyi olduğunu
gösterir. Çünkü arılar buraya mutlaka uğramıştır.
VURMA : Herhalde
karpuz seçerken karpuza hafifçe VURMA tüyosunu bilmeyen yoktur. Eğer
karpuz iyiyse tok bir ses çıkar. İyi değilse ses çıkmaz.
KABAK TADI VERİYORSA AŞILIDIR
AŞILI VE AŞISIZ KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?
AŞILI KALIN KABUKLU OLUR’
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Yönetim
Kurulu Üyesi Nazmi Gürkan: “Aşılı karpuzun içi sert ve kabuğu kalın olur.
Orjinal karpuz ise ağızda dağılır. Aşısızın çekirdeği de lezzeti de boldur.
Aşılı karpuz yediğinizde 10 - 15 dakika sonra ağzınıza kabak tadı gelir. Aşılı
karpuzu ortadan ikiye ayırdığınızda karşınıza çıkacak yarıktan
anlayabilirsiniz.”
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=_BNO7sTzYe4 karpuz neden kabak tadı verdi
KARPUZUN İYİSİ KARPUZDA
OLGUNLUK VE TAZELİK TAYİNİ
Yaz günlerinin vaz geçilmezi
karpuz alırken nelere dikkat etmeliyiz biliyormusunuz,iyi
olgunlaşmış kütürdeyen karpuzları föşürdete föşürdete yemek sıcak havalarda soğukca serinlemek için
ne güzel olur
OLGUNLUK TAYİNİ : Karpuzda olgunluk tayini altı şekilde yapılır
1-DALINDA İKEN : Karpuz dalında iken kök kolu ile karpuzun
sapı arasında tam birleşim yerinde küçük kulakçık yaprak vardır bu yaprak
kurudu ise karpuz olgunlaşmıştır parmakla fiske vurunca kökten düşüyorsa çok
olgunlaşmış koflaşmıştır.
2-HEM DALINDA HEM RAFTA İKEN : karpuzun yere yattığı noktada
ki kısım beyazsa olgunlaşmamıştır açık sarı renkte ise olgunlaşmıştır çok koyu sarı ve yer yer
kahve rengi ise koflaşmış geçmiştir.
3-RAFTAN SEÇERKEN :
Tüketecilerin en çok zorlandığı kısım
burasıdır .Burda dikkat edilecek noktalar şunlar eğer karpuz sapı yeşil
duruyorsa tarladan yeni toplanmış yani
raf ömrü tazedir
Toprağa gelen kısmı
açık sarı ise olgundur koyu sarı ve kahve rengişleşme varsa geçiktir.
4-SES DİNLEME :yöntemi genelde aldatıcıdır buda şu şekilde
anlaşılır baş parmakla fiske vurulur
eğer tok bir ses gelirse olgundur ama genelde geçik karpuzlarda aynı sesi
verir,tiz bir ses veriyorsa hamdır
kesinlikle almayın.
5-TIRNAKLAMA :Tırnakla hafifçe kabuğu
kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan karpuzlar olgundur ,elle bastırıldığında
yumuşaksa karpuz geçiktir
6-İyi bir karpuz ağızda
sünger gibi değilde çiğneyince kurabiye gibi dağılıyorsa hem taze hem olgundur.
Satıcı bıçağı kapıp abi
abla hemen keseyim deyip kan kırmızı reklamı yapıyorsa sakın kestirmeyin çünki:
karpuz şekerli,anti alerjen ve çok çabuk paraziter canlıları üzerine çeken
kolestrolu sıfır bir besindir kesilen yerden parazit yumurtaları çok çabuk içine
girer ve yediğinizin farkında olmazsınız hastalık yapar.
Karpuzun kesinlikle
çekirdeklerini yemelisiniz çekirdek içindeki faydalı besinler barsakların
dostudur,şeker hastaları biraz dikkatli
tüketmelidir.
Son yıllarda kabak kökü üzerine aşılama karpuzlar var
bunlar yediğinizde kokladığınızda kabak tadını hissedersiniz tam karpuz tadı alamazsınız fiyatlarıda çok
ucuzdur verim fazla kalite düşüktür.
Hibrit tohumlu karpuzların
çekirdekleri vardır ama içlerinde döllenmeyi sağlayan rüşeym dediğimiz esas tohum
kısmı yoktur bunlar genelde İsrail ve Amerika menşeili karpuz tohumlarından
üretimdir
Gazi Polat
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.