13 Mayıs 2017 Cumartesi

AĞZINIZA LAYIK KARPUZU SEÇMEK İÇİN TÜYOLAR










AĞZINIZA LAYIK KARPUZU SEÇMEK İÇİN TÜYOLAR
Ancak karpuz seçmek hiç de kolay olmuyor.
Birçok kişi karpuzun dıştan bakılarak içinin anlaşılamayacağını düşünse de az sonra okuyacağınız ipuçları sayesinde hem sulu hem de tatlı karpuzu kolayca tespit edebileceksiniz.
İşte bir çiftçinin sizler için paylaştığı iyi karpuz anlama yöntemleri:

BEYAZ BÖLGE :Hemen hemen her karpuzda büyük ve BEYAZ BİR BÖLGE vardır. Buralar aslında karpuzun toprak üstünde beklediği yerlerdir. Birçok renkte olabilir. Sarı renge çalanları tercih edin.

CİNSİYETLERİ ;Karpuzların da CİNSİYETLERİ olduğunu biliyor muydunuz? Uzun ve oval karpuzlar ‘erkek’, yuvarlak olanlar ise ‘dişi’ olarak biliniyor. ‘Erkek’ karpuzlar sulu olurken, ‘dişi’ karpuzlar daha tatlı oluyor.

AGIRLIK :Büyükse daha iyidir diye düşünüyorsunuz muhtemelen. Ancak konu karpuzlar olunca öyle değil. Karpuzu kaldırdığınızda AĞIR olmalı. Yoksa içinin geçmiş olduğunu söyleyebiliriz.

SAP :Karpuzun SAPına bakarak olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlayabiliriz. Eğer sapı kuruysa karpuz olgundur ve alınabilir. Ancak sapı kuru değilse o karpuzu kesinlikle almayın. Muhtemelen erken hasat ürünüdür.

ÇATLAK KISIMLARI : Karpuzun ÇATLAK KISIMLARI örümcek ağına benzer. Eğer örümcek ağına benzer şekilde çatlakları olan bir karpuz gördüyseniz onu hemen alın. Yine karpuzdaki minik noktalar da iyi olduğunu gösterir. Çünkü arılar buraya mutlaka uğramıştır.

VURMA :  Herhalde karpuz seçerken karpuza hafifçe VURMA tüyosunu bilmeyen yoktur. Eğer karpuz iyiyse tok bir ses çıkar. İyi değilse ses çıkmaz.

KABAK TADI VERİYORSA AŞILIDIR  
AŞILI VE AŞISIZ KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?
AŞILI KALIN KABUKLU OLUR’  Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Gürkan: “Aşılı karpuzun içi sert ve kabuğu kalın olur. Orjinal karpuz ise ağızda dağılır. Aşısızın çekirdeği de lezzeti de boldur. Aşılı karpuz yediğinizde 10 - 15 dakika sonra ağzınıza kabak tadı gelir. Aşılı karpuzu ortadan ikiye ayırdığınızda karşınıza çıkacak yarıktan anlayabilirsiniz.”
 https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=_BNO7sTzYe4   karpuz neden kabak tadı verdi

KARPUZUN İYİSİ  KARPUZDA OLGUNLUK VE TAZELİK TAYİNİ
Yaz günlerinin vaz geçilmezi  karpuz alırken nelere dikkat etmeliyiz biliyormusunuz,iyi olgunlaşmış  kütürdeyen  karpuzları föşürdete föşürdete  yemek sıcak havalarda soğukca serinlemek için ne güzel olur

OLGUNLUK TAYİNİ : Karpuzda olgunluk tayini altı  şekilde yapılır

1-DALINDA İKEN : Karpuz dalında iken kök kolu ile karpuzun sapı arasında tam birleşim yerinde küçük kulakçık yaprak vardır bu yaprak kurudu ise karpuz olgunlaşmıştır parmakla fiske vurunca kökten düşüyorsa çok olgunlaşmış koflaşmıştır.

2-HEM DALINDA HEM RAFTA İKEN : karpuzun yere yattığı noktada ki kısım beyazsa olgunlaşmamıştır açık sarı renkte  ise olgunlaşmıştır çok koyu sarı ve yer yer kahve rengi ise koflaşmış geçmiştir.

3-RAFTAN  SEÇERKEN : Tüketecilerin  en çok zorlandığı kısım burasıdır .Burda dikkat edilecek noktalar şunlar eğer karpuz sapı yeşil duruyorsa  tarladan yeni toplanmış yani raf ömrü tazedir
Toprağa  gelen kısmı açık sarı ise olgundur koyu sarı ve kahve rengişleşme varsa geçiktir.

4-SES DİNLEME :yöntemi genelde aldatıcıdır buda şu şekilde anlaşılır   baş parmakla fiske vurulur eğer tok bir ses gelirse olgundur ama genelde geçik karpuzlarda aynı sesi verir,tiz bir ses veriyorsa  hamdır kesinlikle almayın.

5-TIRNAKLAMA :Tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan karpuzlar olgundur ,elle bastırıldığında yumuşaksa karpuz geçiktir
6-İyi bir karpuz ağızda sünger gibi değilde çiğneyince kurabiye gibi dağılıyorsa hem taze hem olgundur.
Satıcı bıçağı kapıp abi abla hemen keseyim deyip kan kırmızı reklamı yapıyorsa sakın kestirmeyin çünki: karpuz şekerli,anti alerjen ve çok çabuk paraziter canlıları üzerine çeken kolestrolu sıfır bir besindir kesilen yerden parazit yumurtaları çok çabuk içine girer ve yediğinizin farkında olmazsınız hastalık yapar.
Karpuzun kesinlikle çekirdeklerini yemelisiniz çekirdek içindeki faydalı besinler barsakların dostudur,şeker hastaları  biraz dikkatli tüketmelidir.

Son yıllarda  kabak kökü üzerine aşılama karpuzlar var bunlar yediğinizde kokladığınızda kabak tadını hissedersiniz  tam karpuz tadı alamazsınız fiyatlarıda çok ucuzdur verim fazla kalite düşüktür.
Hibrit tohumlu karpuzların çekirdekleri vardır ama içlerinde döllenmeyi sağlayan rüşeym dediğimiz esas tohum kısmı yoktur bunlar genelde İsrail ve Amerika menşeili karpuz tohumlarından üretimdir
Gazi Polat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.